Diabet, nutriție și boli metabolice

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică ce se caracterizează prin hiperglicemie cronică (creșterea nivelului de glucoză din sânge) și care se datorează secreției inadecvate de insulină de la nivelul celulelor beta ale pancreasului. De asemenea, putem vorbi despre diabet zaharat atunci când organismul folosește ineficient glucoza, fapt ce se datorează rezistenței la insulină – cea mai frecventă cauză de rezistență la insulină fiind obezitatea cu distribuție abdominală.

 

Programează-te aici

Tipuri ale diabetului zaharat


Există mai multe tipuri de diabet zaharat, în funcție de cauzele care au declanșat boala, dintre cele mai des întâlnite fiind diabetul zaharat de tip 1 și de tip 2. Printre alte forme ale diabetului zaharat putem întâlni: diabetul gestațional (de sarcină) și tipurile de diabet secundar care se manifestă în cazul diferitelor afecțiuni (pancreatită cronică, hemocromatoză, acromegalie, feocromocitom), al tratamentelor medicamentoase cu corticosteroizi sau care se datorează unui tip de subnutriție (diabetul tropical).


Diabetul zaharat tip 1 (insulinodependent) – reprezintă 10% din totalul cazurilor de diabet zaharat, nu poate fi prevenit și se caracterizează printr-un deficit major al secreției de insulină (cauză
genetică, virală sau autoimună), având drept manifestări clinice: setea intensă, emisia abundentă de urină, slăbirea bruscă și oboseala.


Diabetul zaharat tip 2 – reprezintă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat și este adesea asimptomatic (descoperit întâmplător), fiind de cele mai multe ori asociat cu obezitatea ce are distribuție abdominală.

Cât de frecvent este diabetul zaharat?

Prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%, conform rezultatelor finale ale Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei,
Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), ceea ce înseamnă că aproximativ 2 milioane de români cu vârsta curprinsă între 20 și 79 de ani suferă de diabet. Conform studiului PREDATORR rata de depistare a diabetului în România este superioară mediei europene. Conform aceluiași studiu, există peste 3 milioane de români cu prediabet (prevalență de 18,4%), de aceea este important să consultați un specialist dacă aveți cazuri de diabet în familie sau sunteți sedentar.

La nivel global ne confruntăm cu o ,,pandemie” a diabetului zaharat tip 2, care se datorează în primul rând occidentalizării modului de viață, îmbătrânirii populației, adoptării unui stil de viață sedentar, fapt ce în final conduce către obezitate. Se știe că pentru fiecare caz cunoscut de diabet zaharat de tip 2 mai există încă un caz nediagnosticat (din cauza neprezentării la medic sau din lipsa efectuării periodice de analize medicale).

În prezent există 415 milioane de persoane diagnosticate cu diabet la nivel mondial, iar statisticile ne arată că până în 2040 numărul acestora va crește până la 642 milioane.

Factori favorizanți ai diabetului zaharat tip 1:

  • Factorii genetici;
  • Factori virali: enterovirusuri, rotavirusuri;
  • Deficiențe ale vitaminei D.

Factori favorizanți ai diabetului zaharat tip 2:

  • Excesul ponderal;
  • Istoricul familial al diabetului zaharat tip 2;
  • Sedentarismul;
  • Vârsta (riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 crește cu înaintarea în vârstă).

 

 

Care sunt valorile normale ale glicemiei? 

Conform Ghidului Asociației Americane de Diabet, încă din 2003, valorile normale ale glicemiei bazale (dimineața pe nemâncate, după post nocturn de 8-10 ore) se încadrează între 70 și 99 mg/dl. În România, conform Ghidului Medical pentru Îngrijirea Pacienților cu Diabet Zaharat 2016, limita superioară a glicemiei normale este considerată încă 110 mg/dl. Persoanele a căror glicemie bazală se încardrează între 100 și 110 mg/dl trebuie să primească consiliere specifică din partea unui medic diabetolog pentru optimizarea stilului de viață și, de asemenea, trebuie să fie reevaluate anual întrucât se află la risc crescut de a dezvolta în viitorul apropiat diabet zaharat de tip 2, acesta având un caracter evolutiv.

O valoare glicemică “random” (determinată la întâmplare oricând în cursul zilei) este considerată normală dacă se încadrează între 70 și 140 mg/dl.

PREDIABETUL este prima etapă în evoluția către diabetul zaharat și poate să aibă două forme:

  • glicemia bazală modificată (între 100
    sau 110 mg/dl și 125 mg/dl) și 

  • toleranța alterată la glucoză (glicemie “random” sau glicemie la 2 ore după testul de încărcare cu 75 g glucoză între 140 și 199 mg/dl) – recoltarea se face la cel puțin 8 ore de la ultima masă; 
DIABETUL ZAHARAT este caracterizat prin cel puȚin una din următoarele modificări:
  • valori ale glicemiei bazale ≥ 126 mg/dl
  • o glicemie la 2 ore după testul de încărcare cu 75 g glucoză ≥ 200 mg/dl  
  • o glicemie random ≥ 200 mg/dl (însoțită de simptomele specifice).

 

 




HEMOGLOBINA GLICATĂ
 
(hemoglobina 
glicozilată; prescurtat: HbA1c sau A1c) 

Este o analiză recoltată din sânge care arată media glicemiilor din ultimele 3 luni și este utilă atât pentru diagnosticul prediabetului și a diabetul zaharat, cât și pentru a evalua controlul glicemic al unul pacient cunscut deja cu această patologie.
 
Valori normale: HbA1c ≤5.6%
Prediabet: HbA1c: 5.7-6.4 %
Diabet zaharat ≥6.5%
 
PREDIABET:
Glicemie bazală modificată
Toleranță alterată la glucoză

DIABET ZAHARAT

*Tabel valori diagnostice: https://academic.oup.com/view-large/202785335

Bibliografie:

old.ms.ro/documente/GhidDiabetZaharat

https://academic.oup.com

https://care.diabetesjournals.org

Testele prin care putem verifica valorile glicemiei 

sunt multiple și pot cuprinde:

  • Analize uzuale de sânge – recoltarea se face la cel puțin 8 ore de la ultima masă;
  • Testul oral de rezistență la glucoză – se măsoară valoarea glicemiei pe nemâncate, urmând ca pacientului să i se dea să consume o băutură ce conține 75 de grame de glucoză pentru ca ulterior, la 2 ore după ingerare să se măsoare din nou valoarea glicemiei pentru a se observa cât a crescut;
  • Hemoglobina glicozilată (HbA1c) – reprezintă valorile glicemiei din ultimele 3 luni.

Complicațiile diabetului zaharat

Acestea apar de regulă în cazul diabetului neglijat. Un pacient care își ține sub control valorile glicemiei prezintă un risc mai mic de a dezvolta complicații cronice, iar dacă acestea se vor instala vor apărea după o perioadă lungă de evoluție a bolii.

Principalele complicații cronice sunt:

  • Microvasculare, prin afectarea vaselor mici de la nivelul retinei, rinichilor și membrelor inferioare ce pot duce la apariția:
    1. Retinopatiei diabetice (neglijată mai mult timp poate duce la orbire);
    2. Neuropatiei diabetice (afectarea traiectelor nervoase ce pot conduce către amorțeli și parestezii la nivelul membrelor);
    3. Nefropatiei diabetică (afectează funcționarea rinichilor total sau parțial);
    4. Infecții sau afecțiuni cutanate;
    5. Piciorului diabetic (dureri, ulcerații și se poate ajunge până la amputare în cazul neglijării pe termen lung).
  • Macrovasculare, prin afectarea vaselor de calibru mai mare, ducând la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau către arteriopatia cronică a membrelor inferioare.
Servicii DoctorTop pentru diabet, nutriție și boli metabolice:
  • Hemoglobină glicozilată efectuată gratuit pentru pacienții înscriși pe lista medicului diabetolog; 
  • Consiliere diabet, obezitate și dislipidemie – dietă personalizată;
  • Eliberare rețete gratuite;
  • Consult inițial și re-evaluare periodică pentru diabet zaharat de tip 1, 2 MODY, LADA, diabet gestațional, diabet zaharat de tip 1 sau 2 preexistent sarcinii;
  • Optimizarea stilului de viață al omului sănătos, al femeii însărcinate, al persoanelor care suferă de obezitate, dislipidemie, hipertensiune arterială, al copiilor;
  • Consultații detaliate și materiale educative pentru managementul optim al diabetului zaharat insulinotratat  – Insulinoterapie – tehnica de injectare, ajustarea dozelor, automonitorizare, raport insulină/carbohidrați.
diabet

Informațiile obținute în urma consultului nutriționist sunt interpretate apoi de medicii DoctorTop în evaluarea profilului tău medical. Împreună putem construi o dietă personalizată, potrivită stilului tău de viață și reacțiilor organismului tău la acesta.

OFERTĂ!!! Hemoglobină glicozilată efectuată gratuit pentru pacienții înscriși pe lista medicului diabetolog.

Serviciile sunt gratuite cu bilet de trimite de la medicul de familie.

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică ce se caracterizează prin hiperglicemie cronică (creșterea nivelurilor de glucoză din sânge), ce are drept cauză fie deficitul de insulină, fie rezistența țesuturilor la acțiunea insulinei. Netratat, diabetul zaharat poate duce la apariția de complicații care scad durata și calitatea vieții.

Diagnosticul diabetului zaharat se bazează pe dozarea glicemiei în sângele venos în unul dintre următoarele momente, decise de medic:

  • glicemia à jeun – pe nemâncate, după 8 ore de repaus alimentar nocturn;
  • glicemia întâmplătoare, recoltată în orice moment al zilei, fără a ține cont de ora și conținutul ultimei mese;
  • glicemia recoltată în cadrul testului de toleranță la glucoză orală, efectuat cu 75 g glucoză.

Diagnosticul de diabet zaharat se confirmă obligatoriu de către medicul specialist diabetolog, în una dintre următoarele situații:

  • Glicemia pe nemâncate ≥ 126 mg/dl;
  • Glicemia întâmplătoare ≥ 200 mg/dl, dacă persoana prezintă și semne specifice;
  • Glicemia la 2 ore după ingestia a 75 g glucoză ≥ 200 mg/dl;
  • Hemoglobina glicată HbA1c ≥ 6.5%

Diagnosticul de diabet zaharat NU se stabilește pe baza glicemiilor determinate cu glucometrul! Glicemiile ce ridică suspiciune la determinarea cu glucometrul necesită confirmare prin recoltarea de sânge venos!

Semnele specifice de diabet zaharat sunt reprezentate de poliurie (eliminarea de urină des și în cantități mari), polidipsie (consumul de lichide în cantități mari), polifagie (consumul de alimente în cantități mari), scădere în greutate inexplicabilă.

După confirmarea diagnosticului, fiecare pacient cu diabet zaharat este luat în evidență de către medicul specialist diabetolog, care va stabili regimul alimentar, tratamentul medicamentos, precum și programul de controale periodice.

Alimentația persoanelor cu diabet nu trebuie să fie diferită de alimentația celorlalte persoane, ci trebuie doar adaptată necesităților individuale și echilibrată din punct de vedere calitativ și cantitativ. Practic, alimentația persoanei cu diabet este o alimentație ce presupune alegeri nutriționale sănătoase, ce au ca scop obținerea sau menținerea unei greutăți corporale optime, creșterea calității vieții și scăderea riscului de apariție a complicațiilor.

Dr. Guțan Ioana Adelina

Dr. Guțan Ioana Adelina s-a alăturat DoctorTop în 2021 propunându-și ca, prin experiența pe care a acumulat-o, să vina în sprijinul pacienților de orice vârstă care se confruntă cu afecțiuni ca diabetul zaharat în special, dar și afecțiuni de tipul dislipidemiei, hiperuricemiei sau excesului ponderal și, împreună, să formeze o echipă pentru a lua deciziile terapeutice optime și individualizate fiecărui pacient în parte. 
PROGRAM
Luni – Vineri // 14.00 – 19.00
prietenii sănătății tale Dr. Guțan Ioana Adelina