Endocrinologie

Endocrinologia este specialitatea medicală cu arie de interes glandele cu secreție endocrină, anume acele glande ce sintetizează substanțe denumite hormoni, pe care le descarcă în torentul sanguin, contribuind ulterior la modificarea metabolismelor, a funcțiilor generale sistemice ale organismului (cardiacă, gastrointestinală, renală, osoasă, neuro-psihică etc) și la reproducere. Adesea, afectarea în
sfera endocrină este subtilă, producând însă disfuncții semnificative, alteori, se poate ajunge la afectare organică și la boli specifice, ce necesită tratament medicamentos sau chiar chirurgical.
Servicii endocrinologice DoctorTop:
  • Consultații de endocrinologie, 
  • Ecografie tiroidiană,
  • Consiliere în managementul afecțiunilor endocrinologice.

Programează-te aici

endocrinologie

Unele afecțiuni endocrine pot fi diagnosticate în fază incipientă, iar prin diagnosticul precoce este împiedicată progresia spre boala manifestă și apariția de complicații.

Cele mai frecvente boli endocrinologice sunt boli cronice ce vizează glanda tiroidă (hipotiroidismul, hipertiroidismul, gușa polinodulară, tiroiditele autoimune), paratiroidele și, în consecință, metabolismul
fosfo-calcic, cât și afecțiunile osoase secundare (hiperparatiroidismul, osteoporoza), suprarenalele (sindromul Cushing, adenoamele suprarenaliene, hipertensiunea de cauză endocrină), hipofiza (adenoamele hipofizare, prolactinoamele) și glandele cu rol în reproducere – ovarele (sindromul ovarian polichistic, infertilitatea feminină, hirsutismul), respectiv testiculele (infertilitatea masculina, ginecomastia).

Pentru a preveni astfel de boli, DoctorTop îți recomandă controlul anual endocrinologic ce ajută la diagnosticarea și tratamentul predispozițiilor sau afecțiunilor endocrinologice. 

Poți face rapid o programare on-line folosind calendarul de mai sus!

Cele mai comune simptome ale afecțiunilor endocrinologice sunt

  • Creștere sau scădere ponderală nejustificată,
  • Perturbări ale apetitului,
  • Intoleranță la temperaturi scăzute sau înalte,
  • Oboseală,
  • Tulburări de ritm cardiac,
  • Afectări ale tranzitului intestinal,
  • Infertilitate inexplicabilă,
  • Mărire de volum a glandei tiroide,
  • Tulburări de creștere sau de dezvoltare psiho-somatică
    la copii,
  • Exces al pilozității corporale la femei.

Spune-i medicului tău endocrinolog dacă întâmpini una sau mai multe din aceste probleme. Îți va recomanda analize suplimentare sau tratament.

Foarte adesea însă, pacientul se poate adresa acestei specialități fără a prezenta simptome care să îi perturbe stilul de viață, în urma analizelor de sânge uzuale, care evidențiază dezechilibre funcționale hormonale.

Programează-te online pentru un consult endocrinologic prin intermediul calendarului de mai sus!

Dr. Albei Mihaela

Doctor Albei Mihaela s-a alăturat echipei DoctorTop în 2022.

În colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate oferă o serie de servicii în regim de gratuitate pentru pacienții asigurați, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist:

PROGRAM

Luni-Vineri // 9.00 – 16.00, începând cu 2 mai 2022

Dr. Albei Mihaela
Medicul endocrinolog va stabili diagnosticul și tratamentul dezechilibrelor care îți afectează sănătatea pe baza analizei istoricului familial, obiceiuri alimentare și stilui de viață, analizelor medicale specifice și conexe.
Endocrinologul îți poate recomanda investigații complementare: cu viză cardiologică, investigații imagistice, analize de sânge și de urină. Starea pielii, a părului, dinților sunt alți indicatori potențiali ai afecțiunilor endocrinologice.

Afecțiuni ale sistemului endocrin și dezechilibre hormonale. Cele mai frecvente boli endocrinologice sunt boli cronice ce vizează glanda tiroidă (hipotiroidismul, hipertiroidismul, gușa polinodulară, tiroiditele autoimune), paratiroidele și, în consecință, metabolismul fosfo-calcic, cât și afecțiunile osoase secundare (hiperparatiroidismul, osteoporoza), suprarenalele (sindromul Cushing, adenoamele suprarenaliene, hipertensiunea de cauză endocrină), hipofiza (adenoamele hipofizare, prolactinoamele) și glandele cu rol în reproducere – ovarele (sindromul ovarian polichistic, infertilitatea feminină, hirsutismul), respectiv testiculele (infertilitatea masculina, ginecomastia).

Pacientul care se prezintă la medicul endocrinolog acuză adesea simptome nespecifice (creștere sau scădere ponderală nejustificată, perturbări ale apetitului, intoleranță la temperaturi scăzute sau înalte, oboseală, tulburări de ritm cardiac, afectări ale tranzitului intestinal) sau simptome țintite – infertilitate inexplicabilă, mărire de volum a glandei tiroide, tulburări de creștere sau de dezvoltare psiho-somatică la copii, exces al pilozității corporale la femei etc. Foarte adesea însă, pacientul se poate adresa acestei specialități fără a prezenta simptome care să îi perturbe stilul de viață, în urma analizelor de sânge uzuale, care evidențiază dezechilibre funcționale hormonale.

Controlul anual endocrinologic ajută la diagnosticarea și tratamentul predispozițiilor sau afecțiunilor endocrinologice.

Cu tratamentul corespunzător și monitorizarea medicului endocrinolog, cele mai multe afecțiuni endocrinologice pot fi ameliorate. Programează-te online pentru un consult folosind pagina de programări, unde poți alege ziua și ora preferate.  

Principalele glande cu secreție endocrină ale organismului uman sunt hipofiza, tiroida, paratiroidele, suprarenalele, ovarele și testiculele. Deși pancreasul are la rândul său secreție endocrină, prin producerea hormonului denumit insulină, insuficiența acesteia perturbând metabolismul glucidic și conducând la diabet zaharat, studiul acestuia revine unei specialități complementare – Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.

Acordă atenția necesară sănătății tale endocrinologice cu DoctorTop!