20 apr. Vitamina D
Generalități
Vitamina D este o vitamină liposolubilă prezentă în mod natural în foarte puține alimente și care poate fi disponibilă ca supliment alimentar. Ea este, de asemenea, rezultatul interacțiunii dintre razele ultraviolete și piele, astfel declanșându-se sinteza vitaminei D. Vitamina D obținută prin expunerea la soare, din alimente sau din suplimente nu este satisfăcătoare din punct de vedere biologic și trebuie supusă unui proces de hidroxilare pentru a căpăta forma activată. Prima hidroxilare apare în ficat și transformă vitamina D în 25-hidroxivitamina D [25(OH)D], ce este cunoscută și sub denumirea de calcidiol. În urma celui de al doilea proces, ce are loc în rinichi se formează 1,25-dihidroxivitamina D [1,25(OH)2D], cunoscută sub denumirea de calcitriol.
Importanța vitaminei D
Vitamina D favorizează absorbția calciului în intestin și menține concentrații adecvate ale calciului și fosfatului în sânge, care permit mineralizarea normală osoasă și previn contracțiile musculare involuntare. De asemenea, aceasta reprezintă un ajutor pentru creșterea și remodelarea osoasă. Fără o cantitate suficientă de vitamina D, oasele pot deveni subțiri și fragile sau se pot deforma. Vitamina D într-o cantitate adecvată poate preveni rahitismul la copii și osteomalacia (boala oaselor moi) la adulți. Un rol extrem de important îl exercită împreună cu moleculele de calciu în prevenția osteoporozei la vârstnici.
Vitamina D are numeroase alte roluri în organism printre care: modularea creșterii celulare, reducerea inflamației, dar are o implicare și în funcția neuromusculară și imună. Multe gene care codifică proteine ce reglează proliferarea, diferențierea și apoptoza (moartea programată) celulelor sunt în mare parte controlate de vitamina D.
Surse de vitamina D
Sursele de vitamina D sunt reprezentate de: dietă, expunerea la soare și de suplimentele alimentare.
Dieta. Foarte puține alimente conțin vitamina D. Printre cele mai bune surse se numără carnea de pește gras (somonul, tonul și macroul) și uleiurile din pește. Cantități mai mici de vitamina D pot fi identificate în ficatul de vită, brânză și în gălbenușurile de ou. Vitamina D din aceste alimente se găsește în principal sub forma vitaminei D3. Pe lângă aceste alimente o altă sursă de vitamina D, de această dată vitamina D2, o reprezintă ciupercile ce sunt expuse la lumina ultravioletă în condiții controlate.
Pe lângă toate aceste alimente naturale mai exista și alimente îmbogățite în vitamina D, cum ar fi laptele. Un bun exemplu îl reprezintă laptele din S.U.A care este îmbogățit cu 100 UI (unități internaționale) pe cană. În Canada, laptele este îmbogățit prin lege cu 35-40 UI/100 ml, la fel ca untul care este îmbogațit cu ≥ 530 UI/100g. Programul de îmbogățire cu vitamina D a laptelui a fost adoptat în S.U.A în anul 1930 pentru combaterea rahitismului. Gustările ambalate pentru micul dejun sunt adesea îmbogățite în vitamina D, la fel ca unele branduri de suc de portocale, iaurt sau unt (tot în S.U.A).
Câteva dintre sursele alimentare de vitamina D sunt listate în următorul tabel.
Alimente | Conținut vitamina D (UI) | Necesarul zilnic |
Ulei din ficat de cod, 20 g | 1360 | 340 |
Somon, gătit, 85 g | 447 | 142 |
Ton conservă, 85 g | 154 | 39 |
Suc de portocale, 250 ml | 137 | 34 |
Lapte degresat, 250 ml | 115-124 | 29-31 |
Iaurt , 170 g | 80 | 20 |
Unt, 25 g | 60 | 15 |
Sardine in ulei | 46 | 12 |
Ficat, vită, 85 g | 42 | 11 |
Ou | 41 | 10 |
Brânză, 30 g | 6 | 2 |
Tabel I – Alimente bogate în vitamina D
Un număr tot mai mare de alimente sunt analizate pentru a măsura cantitatea de vitamina D conținută. Alimentele bogate în proteina animală (carne de pui, porc, curcan, vită) dar și proteinele din ou pot furniza vitamina D sub formă de 25(OH)D care este de 5 ori mai puternică decât vitamina D înainte de prima hidroxilare.
Expunerea la soare.
Majoritatea oamenilor capătă necesarul zilnic de vitamina D prin expunerea la soare. Radiația ultravioletă (UV) B pătrunde prin pielea neacoperită și transformă 7-dehidrocolesterolul în previtamina D3, ce va deveni ulterior vitamina D3.
Printre factorii care reduc formarea de vitamina D se numără: anotimpul rece, lungimea zilei și perioada expunerii la soare, cerul acoperit de nori, smogul dar și protecția solară.
Când cerul este complet acoperit de nori, radiația UV este redusă cu aproximativ 50%. Radiațiile UVB nu penetrează sticla, astfel încât expunerea la soare în interior nu produce vitamina D. Cremele de protecție cu factor de protecție mare reduc cantitatea de vitamina D. Cu toate acestea cremele de protecție nu reprezintă o îngrijorare pentru că de cele mai multe ori, oamenii nu le aplică în cantități suficiente.
Studiile au arătat ca o expunere la soare între 5 și 30 de minute, în intervalul orar 10-15, cel puțin de 2 ori pe săptămână furnizează o cantitate suficientă de vitamina D (asta dacă am expus fața, brațele, picioarele și spatele fără ca acestea să beneficieze de factor de protecție). Folosirea paturilor de bronzare ce folosesc radiații UVB acoperă doar 2%-6% din necesarul de vitamina D.
Cu toate că soarele are un rol foarte important în sinteza de vitamina D trebuie să ne expunem cu măsură și să folosim creme de protecție. Radiațiile UV în cantitate mare reprezintă un factor de risc și sunt responsabile de majoritatea cancerelor de piele. Academia Americană de Dermatologie recomandă luarea unor măsuri fotoprotective de câte ori ne expunem la soare, motiv pentru care nu există încă studii care să arate că sinteza de vitamina D prin expunere la radiații UV, fără protecție solară, poate să apară în lipsa unui risc crescut de cancer de piele.
Suplimentele alimentare.
În suplimente și în alimentele îmbogățite, vitamina D este disponibilă sub două forme: D2 (ergocalciferol), D3(colecalciferol). Cele două forme sunt considerate echivalente din punctul de vedere al capacității de a vindeca și preveni rahitismul.
Este recomandat ca nou-născuții, indiferent de metoda de alimentație (formule de lapte sau exclusiv la sân) să primească din a 14-a zi de viață suplimente de vitamina D. Necesarul de vitamina D este 1000 UI și se va da până la vârsta de 2 ani. Pe piață există mai multe produse de vitamina D, cantitatea necesară copilului dumneavoastră fiind stabilită de medicul pediatru sau de către medicul de familie. Chiar și copiilor mai mari de vârsta de 2 ani, ori adolescenților le poate fi recomandată o doza de vitamina D, nu mai mare de 400 UI. La fel se întâmplă și în cazul adulților în funcție de valoarea determinată a vitaminei D. Suplimentele de vitamina D se iau doar în lunile cu R (septembRie-apRilie), considerându-se că în timpul verii doza rezultată prin expunerea la soare este suficientă.
Necesarul de vitamina D
Acesta se stabilește în funcție de grupa de vârstă și poate fi măsurat în unități internaționale (UI) sau în micrograme (mcg). 1 mcg de vitamina D reprezintă echivalentul a 40 UI. Dozele zilnice recomandate (DZR) se găsesc în tabelul următor.
Grupa de varsta | DZR (UI) | DZR (mcg) |
0-6 luni | 400 | 10 |
6-12 luni | 400 | 10 |
1-70 ani | 600 | 15 |
71+ ani | 800 | 20 |
Gravide / Perioada alăptare | 600 | 15 |
Grupa de vârstă | DZ maximă tolerată (UI) | DZ maximă tolerată (mcg) |
0-6 luni | 1000 | 25 |
6-12 luni | 1500 | 37.5 |
1-3 ani | 2500 | 62.5 |
4-8 ani | 3000 | 75 |
9+ ani | 4000 | 100 |
Gravide / Perioadă alăptare | 4000 | 100 |
Atunci când doza zilnică recomandată și chiar cea tolerată sunt depășite pot apărea simptome precum:
- Greață;
- Vărsături;
- Mâncărime;
- Sete;
- Urinări frecvente;
- Apetit scăzut;
- Constipație;
- Slăbiciune;
- Pierdere în greutate;
- Confuzie;
- Aritmii;
- Afectare renală;
Beneficiile vitaminei D
Încă nu s-au stabilit nivelurile serice optime de vitamina D necesare unei stări de sănătate generală. Cu toate acestea, în anul 2011, Societatea de Endocrinologie a afirmat că pentru a maximiza efectul acestei vitamine asupra calciului dar și pentru metabolismul muscular este necesară o concentrație serică >30 ng/ml ( >75 nmol/L). Multe dintre studii au concluzionat că nu poate exista o relație între vitamina D și starea generală de sănătate, ea având efect în principal asupra structurii osoase.
Vitamina D este utilă în prevenția și tratarea osteoporozei. De asemenea, în cantitatea necesară aceasta poate duce la reducerea numărului de fracturi. Din păcate toate studiile care implică densitatea osoasă fac referire și la calciu, tocmai de aceea este greu de estimat importanța vitaminei D. Cu toate acestea este foarte importantă suplimentarea cu vitamina D și calciu, mai ales în cazul femeilor postmenopauză.
Vitamina D este implicată și în studii ce privesc protecția împotriva cancerului. Până acum și-a dovedit eficacitatea în protejarea împotriva cancerului colo-rectal în doar 10% din cazuri. În ceea ce privește cancerul de sân și de prostată aceasta nu a dat rezultate mai bune decât terapia placebo, ba chiar a fost asociată cu o creștere a incidentei cancerului pancreatic atunci când este luată în cantități mai mari decât cele recomandate.
Carența de vitamina D
Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D din alimente naturale este dificilă. Pentru mulți oameni, consumarea alimentelor îmbogățite cu vitamina D, dar și expunerea suficientă la soare sunt esențiale pentru menținerea unei cantități normale a vitaminei D.
O cremă de protecție cu factor de protecție 30 poate reduce sinteza de vitamina D cu până la 95%. Persoanele care trăiesc în zonele nordice sau cu poluare ridicată, ori care lucrează pe timpul nopții ar trebui să consume alimente sau suplimente bogate în vitamina D.
Grupurile aflate la risc de a avea deficit de vitamina D sunt reprezentate de:
- Nou-născuții alăptați la sân (laptele matern conține cantități mici de vitamina D);
- Capacitatea pielii de a produce vitamina D se reduce cu vârsta;
- Persoanele care își limitează expunerea la soare;
- Persoanele cu boli inflamatorii intestinale sau care au alte afecțiuni ce pot duce la malabsorbție;
- Persoanele obeze (indice de masă corporală ≥ 30);
Deficitul de vitamina D poate fi cauzat și de afecțiuni medicale, cum ar fi:
- Afecțiuni renale și hepatice. Aceste boli reduc cantitatea de enzimă necesară pentru a schimba vitamina D într-o formă utilizabilă în organism.
- Fibroza chistică, boala Crohn și boala celiacă.
- Operația de bypass gastric. Aceasta intervenție chirurgicală duce la scăderea suprafeței gastrice și astfel la scăderea absorbției vitaminei D.
Simptomele cauzate de deficitul de vitamina D pot fi reprezentate de:
- Infecții frecvente;
- Oboseală;
- Dureri osoase;
- Stare depresivă;
- Creșterea timpului de vindecare a diverselor răni;
- Pierderea părului;
- Dureri musculare;
Dacă deficitul de vitamina D continuă pentru perioade mai lungi de timp pot apărea:
- Obezitatea;
- Diabet;
- Hipertensiune;
- Fibromialgie;
- Sindromul oboselii cronice;
- Osteoporoza;
- Boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer;
Detectarea nivelului vitaminei D
Verificarile de rutină ale nivelului de vitamina D nu sunt recomandate în prezent. Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande dozarea vitaminei D daca aveți anumite afecțiuni medicale, asociați factori de risc pentru deficitul de vitamina D sau consumați anumite medicamente (în special corticosteroizi).
Dozarea vitaminei D se face din sânge și este o analiză ce se poate realiza în orice laborator, nefiind o analiză decontată prin medicul de familie. Vitamina D se dozează prin testul ce poartă denumirea 25-OH-vitamina D. Nivelul vitaminei D se măsoară în nanograme (ng)/ml sau sau prin nanomoli/L. Un ng/ml reprezintă aproximativ 2,5 nmol/L.
Nivelul normal de vitamina D este considerat între 30 ng/ml și 55 ng/ml. Uneori aceste valori pot fi ușor diferite în funcție de nivelurile de referință ale laboratorului.
Cu toate acestea nivelurile optime de vitamina D sunt încă controversate, un studiu susținând că nivelul optim în cazul sportivilor este între 30 și 40 ng/ml (75 până la 100 nmol/L). De asemenea s-a constat că atunci când nivelul vitaminei D este între 8 și 24 ng/ml (20 până la 60 nmol/L) riscul de boli cardiovasculare crește.
Autor: Dr. Marian Petrache
Bibliografie
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php ;
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15050-vitamin-d–vitamin-d-deficiency ;
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/ ;
- https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D#Recommended_levels ;
5.https://www.webmd.com/osteoporosis/features/the-truth-about-vitamin-d-why-you-need-vitamin-d ;
6.https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-d-and-physical-function-is-more-better-201602269206 ;
No Comments