05 iul. Alergia la ambrozie
Polenul de ambrozie își face apariția spre sfârșitul verii și atinge un nivel de vârf în jurul mijlocului lunii septembrie, dar producția variază în intervalul august-octombrie, chiar se poate extinde din cauza schimbărilor climatice (până la primul val de îngheț care distruge planta).
Acest tip de polen, care poate proveni de la 17 specii cunoscute de ambrozie în SUA provoacă o rinită alergică sezonieră. Polenul fiind foarte fin, el poate fi purtat de vânt în depărtare. Cercetătorii au găsit polen de ambrozie la 2 mile altitudine în atmosferă și la 400 mile în largul mării. O plantă de ambrozie poate produce până la 1 miliard de boabe de polen.
În fiecare an apar noi cazuri, indiferent de vârstă. La nivel global se consideră că 1 din 5 persoane este afectată de alergia la ambrozie.
75% dintre persoanele alergice la polen, sunt alergice și la ambrozie. Prezența unei alergii la un singur tip de polen, predispune la a dezvolta alergie și la alte tipuri de polen.
Diagnostic
Simptomele sunt comune oricǎrei alergii la polen:
- Strǎnut
- Secreţii nazale apoase
- Congestie nazalǎ
- Mâncǎrime la nivelul gâtului
- Dureri de cap
- Iritaţiii oculare
- Tuse și wheezing accentuate la pacienţiii cu astm bronsic
*Simptomele scad dramatic calitatea vieţii pacienţilor, afectand chiar și somnul nocturn.
Formele severe de alergie la ambrozie pot fi triggeri ai astmului, sinuzitei cronice, durerilor de cap și congestiei nazale.
Diagnosticul pozitiv se stabilește pe baza testelor alergologice, teste cutanate sau din sânge
Tratament
Nu există tratament curativ pentru alergia la ambrozie, dar există modalități de tratament prin care simptomatologia este ținută sub control.
Tratamentul este variat și se personalizează în funcție de intensitatea simptomatologiei și a altor afecțiuni conexe ORL și pneumologie.
Variante terapeutice:
- Antialergice orale
- Spray nazal pe bază de steroizi sau steroizi și antialergic.
- Antagoniști ai receptorilor de leucotriene
Se recomandă începerea tratamentului cu 2 săptămâni înainte de începerea sezonului de ambrozie, pentru a stopa reacția alergică înainte de a debuta.
Evitarea polenului de ambrozie este imposibilă, dar se poate limita expunerea prin diverse măsuri:
- În sezonul de ambrozie, polenul este în cantitatea cea mai mare dimineața, spre deosebire de polenul de primăvară care este seara. Se recomandă evitarea expunerii în parcuri sau alte zone cu vegetație bogată în acest moment al zilei. Cantitatea de polen de ambrozie din atmosferă este influențată și de condițiile meteo: nopțile răcoroase și zilele calde și uscate cresc cantitatea de polen din atmosferă.
- Păstrarea ferestrelor închise tot timpul, atât în cazul locuinței cât și al automobilului.
- Polenul poate fi purtat pe haine, păr sau animale de companie și adus în locuință. Se recomandă schimbarea ținutei imediat ce se pătrunde în locuință, urmată de duș și igiena riguroasă a animalului de companie după ce revine de afară.
- Uscarea hainelor în uscătorul de rufe și nu afară pentru că vor aduna polen.
- Utilizarea de purificator de aer în locuință; folosirea de filtru Hepa pentru sistemul de climatizare/ventilație; schimbarea regulată a filtrului de polen la sistemul de climatizare al automobilului.
- Urmărirea aplicațiilor care măsoară gradul de polen din atmosfera locală.
Autor: Dr. Andreea Vlăescu
Bibliografie
www.Acaai.org (American Collage of Allergy, Asthma & Immunology)
aafa.org (Asthma and Allergy Foundation of America)
No Comments