29 nov. Otita medie. Simptome, tratament, prevenție
OTITA MEDIE
OM este o infecție a urechii medii care se poate dezvolta la orice vârstă, dar cu precădere la copiii între 6 luni și 2 ani. Se estimează că 1 din 4 copiii experimentează cel puțin un episod de OM până la vârsta de 10 ani.
Elemente de anatomie și fiziologie
Urechea medie este spațiul din spatele timpanului care este umplut cu aer și unde se află 3 oase mici vibratorii. Comunicarea dintre urechea medie și spatele nasului se face printr-un tub denumit trompa lui Eustachio. Vegetațiile adenoide (polipii copiilor) sunt un grup de țesut limfoid localizat în spatele nasului (rinofaringe), între cele 2 orificii ale trompelor lui Eustachio. Prin deschiderea și închiderea acestor orificii ale trompei lui Eustachio se reglează presiunea din urechea medie, se reîmprospătează aerul din ureche și se drenează secrețiile din urechea medie.
Conformația trompei lui Eustachio este particulară în cazul copiilor, tubul fiind mai scurt și mai orizontalizat decât la adulți, ceea ce face mai dificil drenajul.
Vegetațiile adenoide au rol în activitatea sistemului imun. Inflamarea acestora blochează orificiile faringiene ale trompei lui Eustachio.
Etiologie
Cele mai multe OM sunt favorizate de viroze prin stagnarea de mucus în urechea medie și inflamarea sau blocarea trompei lui Eustachio. Hipertrofia vegetațiilor adenoide poate de asemenea să blocheze trompa lui Eustachio.
Vălul palatin despicat sau Sindromul Down sunt 2 condiții care cresc riscul apariției otitei medii la copii.
Simptome
- Otodinie (durerea intraauriculară)
- Febra înaltă
- Stare generală alterată
- Lipsa energiei
- Ușoară scădere a auzului
- Otoree (secreție auriculară purulentă) în cazul perforării timpanului, otodinia scăzând ca intensitate după exteriorizarea conținutului urechii medii.
! În cazul bebelușilor, din lipsa posibilității comunicării discomfortului, există o serie de semne precum: febra înaltă, tracționarea sau frecarea urechii chiar și introducerea degetului în conductul auditiv extern, iritabilitatea, alimentația deficitară sau agitația nocturnă, plânsul, tusea sau rinoreea (curgerea nasului), lipsa de răspuns la sunetele reduse ori alte semne ale dificultății de auz precum neatenția, pierderea echilibrului.
Diagnostic
Diagnosticul este în principal bazat pe examinarea clinică prin otoscopie sau prin endoscopie otică și se stabilește forma de otită medie (otita medie acută congestivǎ, miringita buloasǎ, otita seroasă, otita supuratǎ).
De asemenea se face examenul cavității orofaringiene prin bucofaringoscopie și examenul foselor nazale prin rinoscopie anterioară și posterioară.
Timpanograma ajută în urmărirea otitelor trenante.
Analize de sânge: hemoleucograma, VSH, fibrinogen, proteina C reactivă, pentru a decela o infecție bacteriană.
În cazul suspicionării unei complicații se efectuează investigația imagistică de CT stânci temporare (mastoidă).
Tratament
Cele mai multe episoade trec în 3-5 zile fără tratament specific. Dacă este necesar, se administrează Paracetamol sau Ibuprofen pentru a scădea durerea și febra.
Antibioticele nu se folosesc de rutină în tratament, ci doar dacă simptomatologia persistă sau dacă sunt forme severe de otită medie.
Toaletarea foselor nazale prin lavaj nazal, administrarea picăturilor sau spray-urilor nazale decongestionante sau antiinflamatoare conduc la permeabilizarea trompei lui Eustachio și facilitează drenajul secrețiilor din urechea medie. Se pot asocia antihistaminice și mucolitice.
În cazul otitelor medii trenante și recurente se poate stabili oportunitatea rezolvării chirurgicale a hipertrofiei vegetațiilor adenoide ce nu răspund la tratamentul corect condus și de asemenea montarea aeratoarelor transtimpanale.
Prevenția
- Vaccinarea, în special antipenumococica și cea hexavalentă (împotrivă difteriei, tetanosului, tusei convulsive acelulare, a poliomielitei, a hepatitei B și a Haemophilus influenzae tip B), dar și antigripală.
- Evitarea expunerii copiilor la fumatul pasiv.
- Evitarea oferirii suzetei timp îndelungat și a hrănirii copilului când stă întins pe spate.
- Hrănirea la sân are factor protectiv.
- Evitarea contactului cu alți copii care au o viroză.
Complicații
Complicațiile OM sunt foarte rare, dar foarte grave prin răspândirea infecției în alte zone ale urechii sau capului:
- Mastoidita
- Labirintita
- Meningita
No Comments